top of page

Keti Koti Een Dag van Herinnering en Hoop


Vandaag, op 1 juli, herdenken wij een van de meest significante momenten in de geschiedenis van Suriname en vele andere landen die getroffen zijn door de gruwelen van slavernij. Dit is de dag waarop de slavernij werd afgeschaft, een dag die zowel met pijnlijke herinneringen als met hoopvolle vooruitzichten gepaard gaat. Stichting A Marron Kompas wil graag de hele Surinaamse gemeenschap wereldwijd feliciteren met deze gedenkwaardige dag.


De Geschiedenis van 1 Juli

Op 1 juli 1863 werd in Suriname de slavernij officieel afgeschaft, een gebeurtenis die diepe sporen heeft nagelaten in de geschiedenis van het land en zijn mensen. Vele generaties van Afro-Surinamers en Marrons dragen de herinneringen aan deze pijnlijke periode met zich mee. Het is een dag van reflectie, waarop we de veerkracht, het doorzettingsvermogen en de moed van onze voorouders eren. Zij zijn degenen die, ondanks de onbeschrijflijke ontberingen, hun cultuur, taal en tradities wisten te behouden en door te geven aan de volgende generaties.


Het Belang van 1 Juli

1 juli betekend niet alleen een dag van herdenking, maar ook een dag van viering en erkenning. Het is een moment om stil te staan bij de rijke cultuur en de bijdragen van de Afro-Surinaamse gemeenschap aan de wereld. Het is een tijd om trots te zijn op onze afkomst en om de kracht van onze gemeenschappen te vieren, ongeacht waar ter wereld we ons bevinden.


Wereldwijde Betekenis

Over de hele wereld komen Surinaamse gemeenschappen vandaag samen om deze historische dag te vieren. Van Paramaribo tot Amsterdam, van New York tot de Caribische eilanden, overal herdenken mensen de afschaffing van de slavernij en vieren ze de vrijheid en vooruitgang die sindsdien zijn bereikt. Stichting A Marron Kompas moedigt iedereen aan om deze dag te gebruiken als een moment van bezinning en verbinding.

Viering en Verantwoordelijkheid

Het vieren van 1 juli is meer dan alleen het herinneren van het verleden. Het is ook een oproep om te blijven strijden voor gerechtigheid en gelijkheid in de huidige wereld. De erfenis van slavernij en kolonialisme is nog steeds voelbaar, en het is onze verantwoordelijkheid om te werken aan een betere toekomst voor alle nakomelingen van degenen die onderdrukt en uitgebuit zijn.


Onze Toekomst

Stichting A Marron Kompas zet zich in voor de bevordering van de Marron-cultuur en het ondersteunen van gemeenschappen die zich geconfronteerd zien met de nasleep van historisch onrecht. We streven naar een wereld waarin de verhalen en bijdragen van onze voorouders worden erkend en gewaardeerd. We geloven in de kracht van gemeenschap en cultuur om verandering te bewerkstelligen en kijken hoopvol naar de toekomst.


Een Boodschap van Stichting A Marron Kompas

Aan alle Surinamers, waar u zich ook bevindt, willen wij zeggen: gefeliciteerd met deze belangrijke dag. Laten we samenkomen om te herdenken, te vieren en te bouwen aan een toekomst waarin vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid centraal staan. Laat 1 juli een dag zijn waarop we onze veerkracht vieren en onze gezamenlijke kracht erkennen.


Met warme groeten,

Stichting A Marron Kompas

 

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page