top of page

Fiti Makandra Antwoordt op Verzoek om Vergiffenis van Koning Willem-Alexander
Op 23 april 2024, heeft het Surinaamse collectief Fiti Makandra een belangrijke mededeling gedaan in antwoord op het verzoek om vergiffenis van de Nederlandse Koning Willem-Alexander voor het slavernijverleden. Deze aankondiging volgt op een eerdere verontschuldiging door demissionair premier Mark Rutte in december 2022 en het verzoek om vergiffenis door de koning op 1 juli 2023.


Onder leiding van granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners, en met deelneming van andere grootopperhoofden zoals Jozef Forster van de Paramacaners en Raymond Clemens van de Kwinti, heeft Fiti Makandra zich gepresenteerd als een verenigd front tegen de verdeel-en-heersstrategieën van koloniale machten. Dit collectief bestaat uit verschillende gemeenschappen en leiders die nu gezamenlijk optrekken.


In een toespraak benadrukte granman Aboikoni dat de scheiding tussen busikondre (bush land) en foto (stad) nu opgeheven is: "We hebben het medicijn gevonden voor de verdeel-en-heersstrategie die de kolonisator heeft geïntroduceerd", verklaarde hij tijdens een bijeenkomst bij Naks in Paramaribo.


Het antwoord van Fiti Makandra op de Nederlandse koning werd voorafgegaan door een grondig intern overleg en zorgvuldige voorbereidingen, zoals uiteengezet door Franklin Jabini, die het proces detailleerde. Dit initiatief is al twee jaar in ontwikkeling, maar bewust buiten de media gehouden.


Het antwoord dat aan de koning zal worden gegeven, is nog onderwerp van een grotere discussie binnen de gemeenschappen. Er wordt een gran krutu (grote vergadering) gepland waarbij de verschillende gemeenschappen hun visies en reacties zullen delen, die dan gezamenlijk worden gepresenteerd.


Dit initiatief markeert een belangrijke stap in de richting van heling en eenheid, waarbij de historische wonden van het slavernijverleden worden erkend en de basis voor toekomstige samenwerking wordt versterkt. Dit alles toont de kracht en de vastberadenheid van Surinaamse gemeenschappen om op een constructieve manier te reageren op historisch onrecht.119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page