top of page

di 10 okt

|

De locatie wordt later bepaald

Dag der Marrons

Dag der Marrons" is een belangrijke dag in Suriname, die elk jaar op 10 oktober wordt gevierd. Het herdenkt de ondertekening van een vredesverdrag tussen de Marrons en de Nederlandse koloniale heersers in 1760. De Marrons zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven die ontsnapten van plantages en hun

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Dag der Marrons
Dag der Marrons

Tijd en locatie

10 okt 2023, 12:40 – 23:50

De locatie wordt later bepaald

Over het evenement

Dag der Marrons

De Dag der Marrons, ook wel Dag van de Marrons of Marrondag genoemd, is een jaarlijkse herdenkingsdag en viering op 10 oktober ter ere van de strijd van de Marronvoorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid. Marrongemeenschappen in Suriname, Frans-Guyana en over de hele wereld herdenken en vieren de strijd van hun voorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid. Deze dag herdenkt de vredesverdragen die in de jaren 1760 en 1860 met het Nederlandse koloniale bestuur werden gesloten, waarbij hun vrijheid en menselijke waardigheid werden erkend.

Initiatief

De Dag der Marrons werd in 1970 geïnitieerd door de marronhistoricus André R.M. Pakosie. Hij voerde gesprekken met verschillende marronorganisaties en hoogste marrongezagsdragers om tot een gezamenlijke jaarlijkse herdenkingsdag te komen. De gekozen datum, 10 oktober, herdenkt het vredesverdrag van 1760 met de Okanisi.

Viering in Suriname

De eerste viering van de Dag der Marrons vond plaats op 10 oktober 1974 in Paramaribo. Sindsdien vieren de Marrons in Suriname deze dag jaarlijks. In 2010 heeft de regering van Suriname de Dag der Marrons officieel erkend als nationale feestdag.

Viering in Nederland

In Nederland werd de Dag der Marrons voor het eerst gevierd in 1983. De grootste herdenking vond plaats in 1992 toen leiders van de vijf marrongemeenschappen in Suriname Nederland bezochten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Marrons in verschillende Nederlandse steden gevierd, waaronder Utrecht, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Internationale vieringen

Naast Suriname en Nederland wordt de Dag der Marrons ook gevierd in Frans-Guyana, België en de Verenigde Staten.

Deel dit evenement

bottom of page