top of page

PUBLICATIES

Welkom op de 'Publicaties' pagina van Stichting A Marron Kompas, waar we een schat aan informatie en inzichten delen die relevant zijn voor de Marrongemeenschap en allen die geïnteresseerd zijn in ons werk en onze cultuur. Hier vindt u een zorgvuldig samengestelde collectie van artikelen, rapporten, documenten en ander materiaal dat ons erfgoed, onze waarden en de initiatieven die wij ondernemen om de Marrongemeenschap te ondersteunen en te versterken, belicht. Wij nodigen u uit om door deze rijke bron van kennis te bladeren, meer te leren over onze geschiedenis, uitdagingen en successen, en deel te nemen aan onze voortdurende inspanningen om de toekomst van de Marrongemeenschap vorm te geven.

phusugrunu.jpg

Pusugrunu akkoord

Het Pusugrunu Akkoord vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in het bevorderen van de rechten en welzijn van de inheemse en Marron gemeenschappen in Suriname, en A Marron Kompas heeft een cruciale rol gespeeld in het realiseren van deze historische overeenkomst. Als een organisatie die zich inzet voor het versterken van de positie van Marron gemeenschappen en het bevorderen van hun culturele erfgoed, hebben we ons ingezet om dialoog en samenwerking tussen de gemeenschappen en de Surinaamse overheid te bevorderen, waarbij we samenwerken met lokale leiders, maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties om een duurzame en rechtvaardige oplossing te vinden.

Dankzij de toewijding en het harde werk van alle betrokken partijen, hebben we significante vooruitgang geboekt in het waarborgen van landrechten, het verbeteren van onderwijs en gezondheidszorg, en het beschermen van de culturele identiteit van de Marron gemeenschappen. We zijn toegewijd om te blijven werken aan het versterken van de positie van deze gemeenschappen en het bevorderen van hun rechten en welzijn.

A Marron Kompas blijft een toegewijde partner in het bevorderen van sociale rechtvaardigheid, culturele erkenning en duurzame ontwikkeling, en we zijn trots om deel uit te maken van deze baanbrekende overeenkomst.

Diitabiki.jpg
Diitabiki.jpg

Diitabiki akkoord

Op 10 oktober 2018 vierden de Marron-gemeenschappen hun 258ste Dag der Marrons, met een 'Gaan Kuutu' bijeenkomst in Diitabiki, geleid door de leiders van de Okanisi en Matawai stammen. De bijeenkomst, met als thema 'Eenheid en Bewustwording', resulteerde in het Diitabiki Akkoord, ondertekend op 10 oktober.

De commissie 'Viering 10 oktober 2018' werd eerder op 2 september 2018 geïnstalleerd. Diverse Marronstammen en organisaties waren aanwezig om te discussiëren over de ontwikkeling van leefgemeenschappen van inheemse en tribale volkeren in Suriname, waarbij gezocht werd naar oplossingen voor de huidige problemen.

De gemeenschappen lijden onder negatieve gevolgen van mijnbouw en houtkap, terwijl de Surinaamse regering essentiële verdragen en rechten negeert. Het onderwijs en de gezondheidszorg in het binnenland zijn onvoldoende, nutsvoorzieningen zijn slecht, en essentiële overheidsdiensten ontbreken.

Het Traditioneel Gezag eist nu dat de regering actie onderneemt, waaronder het ratificeren van ILO Conventie 169, stoppen met het creëren van verdeeldheid en bemoeien met traditionele zaken, en het verbeteren van onderwijs, gezondheidszorg, en nutsvoorzieningen in het binnenland. Ze benadrukken ook de noodzaak van respect en waardering voor hun werk en autoriteit.

Het Akkoord sluit af met een lijst van eisen en verzoeken aan de regering voor onmiddellijke actie en verbeteringen, waaronder de stopzetting van concessies aan multinationals, het aanleggen van drinkwaterinstallaties, het plaatsen van pinautomaten in het binnenland, en de uitvoering van een ontwikkelingsplan voor het binnenland. Het Traditioneel Gezag verklaart ook dat alle zes Marronstammen nu als één zullen opereren, zonder grenslijnen tussen hen.

langatabiki.jpg

Langatabiki akkoord

In oktober 2019 kwamen vertegenwoordigers van verschillende Marronstammen en organisaties bijeen op Langatabiki om 259 jaar vrede tussen de Marrons en koloniale heersers te herdenken en te vieren. Deze bijeenkomst, georganiseerd door de Commissie 10 Oktober 2019 en het Traditioneel Gezag der Paamaka, stond in het teken van 'Strategische Duurzame Ontwikkeling voor Tribalen & Inheemsen'.

Tijdens het evenement werden diverse onderwerpen besproken, waaronder de evaluatie van het "Diitabiki Akkoord", grondenrechten, de afwezigheid van bepaalde stammen, de oprichting van de stichting 'A Marron Kompas', en de uitdagingen waarmee Marrongemeenschappen te maken hebben

bottom of page