top of page

Okanisi

Welkom op de webpagina gewijd aan de Okanisi, ook bekend als Ndyuka!

 

De Okanisi

Vormen de grootste Marrongroep in Suriname en hebben een rijke culturele geschiedenis die teruggaat tot de tijd van slavernij en hun strijd voor vrijheid. Ze wonen aan Tapanahony rivier, gedeeltelijk aan de Lawa rivier, de Marowijne rivier en aan de Sarakreek. De Aukaners hebben een sterke gemeenschapsband die wordt gekenmerkt door wederzijdse steun en saamhorigheid.

De Okanisi

Spreken de Ndyuka-taal, een Afro-creoolse taal die zich heeft ontwikkeld uit het Engels en diverse Afrikaanse talen. Op deze pagina kun je dieper ingaan op de taal, de grammatica en de unieke uitdrukkingen die kenmerkend zijn voor de Okanisi

Ontdek ook de rijke culturele tradities van de Okanisi
, zoals hun dansen, muziek en kunstvormen. Leer meer over hun spirituele overtuigingen, waaronder traditionele religie en voorouderverering.

Een belangrijk figuur binnen de Aukanergemeenschap is de Gaanman. Historisch gezien was de Gaanman het traditionele opperhoofd dat de gemeenschap vertegenwoordigde en leiding gaf. Hoewel de specifieke Gaanman kan variëren, blijft hun rol van groot belang in het behouden van de culturele waarden en tradities van de Okanisi.

Blijf lezen en ontdek meer over de fascinerende geschiedenis, cultuur en tradities van de Okanisi!

bottom of page